Turistička tura - Mostar

Villa Polonia Written by 

(4 votes)
Mostar by night Mostar by night (C) Copyright by StarMO Featured

Mostar je jedan izuzetno neobičan grad, u svakom smislu te riječi. Sa svojim starim gradom i Starim Mostom koji je nekada ujedinjavao i koji će i dalje ujedinjavati grad povezujući smaragdne, grebenaste obale Neretve..

Mostar je bio grad sa najvećim brojem mješovitih brakova u bivšoj Jugoslaviji... on je ne samo mozaik kultura i tradicija već prava njihova mješavina. Mediteranska klima čini ga najtoplijim gradom u Bosni i Hercegovini sa najvećim brojem sunčanih i vedrih dana. Suho bezvodno okruženje Neretve čini zelenim sa smokvama, kivijem, grejpom, pa čak i mandarinama i limunom. Plodna polja duž cijelog toka Neretve bila su mjesta prvih naseljavanja još prije 10 000 godina.

Ali, hajde da pričamo malo o današnjici... Mostar je danas grad u tranziciji. Uništen je tokom rata, ali rekonstrukcijom se ponovo vrača u život. Oporavljanje od devastacije nije tako lak zadatak... fizički aspekt rekonstrukcije je lakši dio, ali duševne rane zacjeljuju mnogo sporije. Međutim, svijet se počeo vračati u Mostar. Po kaldrmi starog grada ponovo hodaju posjetioci iz cijelog svijeta, kafići su puni i mladih i starih koji uživaju u svježem vazduhu u pogledima na Neretvu i okolne planine koje oduzimaju dah. Obnovljene su džamije i crkve, ponovo su otvoreni muzeji... vjerujte narode... to je mjesto koje morate vidjeti! Možete posijetiti austro-ugarska javna kupatila, plivati ili samo sjediti u jakuziju... šetati se njegovim ulicama i diviti se vijekovima staroj turskoj arhitekturi..sjediti i uživati uz bocu finog hercegovačkog crnog ili bijelog vina i udisati miris aleja divljeg cvijeća koje probija svako parče trave i ukrašava svaki balkon. Prodavnice rukotvorina vode vas duboko u hercegovačku prošlost podržavajući tradiciju kvalitetne, ručno izrađene robe.

Svidjeti će vam se njihova ljepota i cijenit čete vrijeme i narod koji su ugravirani i svaki pojedinačni predmet. Šetajući Mostarom vi zapravo šetate kroz prošlost i budućnost. Prastare zidine pripovijedaju vječne bajke o tome kako je nekad bilo. Njegova sadašnja boba da zadrži svoj indetitet kao multietnička zajednica je inspirišući model za budućnost. Zanimljiva arhitektura i lijepo vrijeme nisu jedine odlike Mostara, on je mnogo više od toga. Riječ je o miroljubivoj zajednici koja se ponovo izgrađuje od ratnog pustošenja. Uticat ćete na Mostar u onolikoj mjeri u kojoj on utiče na vas... samo idite i vidite! Najteža stvar koja se tiče posjete Mostaru je ustvari odlazak iz njega!!!

More in this category: « Turistička tura - Blagaj

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.